Alla barn och unga har rätt till en trygg uppväxt och en ljus framtid. Regeringens ser allvarligt på varje fall där ett barn rekryteras in i kriminaliteten. Därför gör vi nu stora satsningar för att både förebygga rekrytering av barn och unga, och för att förbättra möjligheterna att möta de behov som finns inom den sociala barn- och ungdomsvården, säger Camilla Waltersson Grönvall, socialtjänstminister.
Nya särskilda ungdomshem inrättas
Den moderatledda regeringen har gett Statens institutionsstyrelse (SiS) i uppdrag att vidta de åtgärder som krävs för att öka antalet platser på de särskilda ungdomshemmen. I vårändringsbudgeten föreslår regeringen att 200 miljoner kronor ska användas för detta syfte.
Det behövs fler platser på de särskilda ungdomshemmen för att möta det behov som uppstått med anledning av våldsvågen. Målsättningen är att de barn och unga som socialnämnden bedömer har behov av vård på ett särskilt ungdomshem, ska kunna få sådan vård och därmed skyddas från skadliga miljöer.
Ekonomiskt stöd till kommuner för placeringar
Socialstyrelsen har i uppdrag att fördela statsbidrag till kommuner i syfte att subventionera placeringar i den sociala barn- och ungdomsvården. I dagsläget har socialtjänsten i många kommuner en svår situation där behov av insatser till målgruppen barn och unga identifieras, men där resurserna inte räcker till.
Mot denna bakgrund föreslår den moderatledda regeringen att 100 miljoner kronor ska användas för detta syfte.
Skolsociala team
Den moderatledda regeringen införde 2023 ett statsbidrag riktat till skolhuvudmän för att kunna inrätta och bedriva arbete med skolsociala team. Nu förstärker regeringen satsningen med ytterligare 50 miljoner kronor under 2025. Syftet med satsningen är att öka elevers närvaro i skolan, skapa en lugn och trygg skolmiljö, och förbättra samverkan mellan skola och socialtjänst.
Åtgärder för barn och unga som riskerar att hamna i grov kriminalitet
Den 10 april planerar den moderatledda regeringen att besluta om ett förnyat uppdrag till centrala myndigheter för att fortsätta utveckla stödet till arbetet med barn och unga som riskerar att begå eller begår grova brott med koppling till organiserad brottslighet.
Etableringen av en samverkansstruktur, kallas ”bob” (barn och unga i organiserad brottslighet), har på regeringens uppdrag pågått under 2023–2024. I det nya uppdraget ska bland annat länsstyrelserna utveckla stödet till regioner, kommuner och andra lokala aktörer som arbetar med barn och unga i organiserad brottslighet.
För Moderaterna är det viktigt att vi höjer tempot i det tidiga brottsförbyggande arbetet. Steg för steg gör vi sverige tryggare.