Regeringen och Sverigedemokraterna planerar att göra betydande satsningar på försvaret, mycket mer än tidigare.
Regeringen kommer att presentera den största militära upprustningen sedan Kalla kriget.
Sverige har redan överskridit Natos mål på 2 procent av BNP för försvar, enligt statsministern. Vårt mål är att nå 2,6 procent inom en nära framtid. Men det är bara grunden. Vi bedömer att europeiska Nato-länder måste göra stora insatser de kommande åren.
Det nya försvarsmålet tros ligga på mellan 3 och 4 procent av BNP, och 3,5 procent år 2030 är ett troligt mål.
Regeringen presenterar idag åtgärder på tre viktiga områden för att stärka Sveriges säkerhet och bidra till den europeiska säkerheten. Dessa inkluderar en omfattande upprustning av försvaret, ett ökat stöd till Ukraina samt åtgärder för att motverka hybridhot.
1. Upprustning av försvaret – 25 miljarder för ny försvarsmateriel
Regeringen föreslår att 25 miljarder kronor tillförs för att påbörja köp av ny försvarsmateriel redan från och med 2025. Denna investering syftar till att stärka Sveriges militära kapabilitet på kort sikt och säkerställa en mer robust försvarsförmåga inför framtiden. Regeringen avser även att öka beställningsbemyndigandet för att möjliggöra snabba beslut om materielinköp vid lägliga tillfällen. Detta anses vara en viktig åtgärd för att säkerställa Sveriges försvar i ett föränderligt säkerhetspolitiskt läge.
2. Ökat stöd till Ukraina under 2025
Sverige har redan gett ett omfattande stöd till Ukraina sedan Rysslands invasion, och regeringen och Sverigedemokraterna har nu enats om att ge ytterligare stöd under åren 2024–2026, totalt 75 miljarder kronor. För 2025 föreslår regeringen att 16,5 miljarder kronor tidigareläggs för att snabbt kunna ge Ukraina det stöd som behövs. Stödet ska säkerställa att Ukraina får den hjälp de behöver för att motstå den ryska aggressionen.
3. Åtgärder mot hybridhot
Regeringen föreslår även en rad åtgärder för att stärka Sveriges motståndskraft mot hybridhot och cyberangrepp. Detta inkluderar:
-
20 miljoner kronor till MSB för att säkerställa säker satellitnavigering, vilket är avgörande för Sveriges totalförsvar.
-
7 miljoner kronor till MSB för att stärka rymdsäkerheten mot cyberhot.
-
12 miljoner kronor till MSB och MPF för att förbättra samordningen av snabbinsatsteam vid hybridaktiviteter och informationspåverkan.
-
7 miljoner kronor till forskning och innovation inom cybersäkerhet för att stärka Sveriges försvar mot cyberhot.
-
50 miljoner kronor till Kustbevakningen för att öka förmågan att övervaka sjöterritoriet och snabbt kunna agera i Östersjöområdet.
Bakgrund och Syfte
Säkerheten i Europa kräver ett gemensamt ansvarstagande, och det har blivit uppenbart att Sverige måste göra mer för att stärka sin försvarsförmåga. Regeringen betonar att det är nödvändigt att agera snabbt och effektivt för att stärka både Sveriges och Europas säkerhet i en tid av ökade hot.
Förslagen som presenteras idag är ett led i att snabbt stärka Sveriges försvar samtidigt som vi säkerställer att vi kan fortsätta vårt stöd till Ukraina i dess kamp för suveränitet och mot Rysslands aggression. Regeringen kommer att fortsätta prioritera åtgärder som stärker Sveriges säkerhet och beredskap inför framtiden.